Het bruist in de buurt

24 oktober 2018

Middenin de Leonardusbuurt ligt Buurthuis ’t Huukske. Een prachtig ontmoetingspunt waar wekelijks allerlei activiteiten worden georganiseerd voor en door bewoners. Waar bewoners elkaar en professionals kunnen ontmoeten. Waar ze met hun vragen en ideeën terecht kunnen. Harry Pieters is wijk- en opbouwwerker van de LEVgroep en zeer regelmatig te vinden in ’t Huukske: “het is fantastisch wat hier gebeurt!”

Harry: “Ja echt, de Leonardusbuurt bruist van de initiatieven. Mede dankzij de Speeltuin Leonardus, de Bewonerscommissie, het Buurtpreventieteam, de Vereniging Wijkbeheer Binnenstad etc. etc. Alle lof naar al die mensen die hun uiterste best doen om van de Leonardusbuurt echt een fijne wijk te maken. Volksbelang en de LEVgroep dragen hier graag een steentje aan bij.”

Het groeit en bloeit

“Kijk eens naar de Bloemen- en Plantendag die we op 19 mei hebben gehouden. De wijk wordt steeds mooier naar gelang het groot onderhoud vordert, maar we konden wel wat vers en vrolijk groen in de wijk gebruiken. Dus hebben we bij de woningen die afgerond zijn in de tuintjes en bloembakken mooie planten geplaatst. Zo fleur je de wijk op. Echt een leuke actie. Maar het gaat er natuurlijk vooral om dat je structureel aandacht en ruimte aan de bewoners geeft.” Een mooi initiatief van buurtpreventie met ondersteuning van de LEVgroep.

Helpende hand

“Elke dinsdagochtend hebben we hier inloopspreekuur. Dan komen bewoners even koffie drinken en kunnen ze hun vragen stellen. Soms kunnen we meteen een oplossing bieden en anders bespreken we die in het Kernteam. Of neem het spreekuur op donderdagochtend (van 09.00 -10.30 uur) van ‘de Formulierenbrigade’. Dan helpen we bewoners bijvoorbeeld met hun belastingaangifte of het invullen van papieren voor de gemeente, het UWV of de verzekeringen.”

Gericht op jongeren

“En dan hebben we natuurlijk nog onze activiteiten speciaal gericht op de jeugd. Ons TalentenLab (T+Lab) voor kinderen van 4 – 12 jaar. Vrijwilligers gaan dan creatief aan de slag met de kinderen om ze kennis te laten maken met hun eigen mogelijkheden. Knutselen, schilderen, keramiek, dansen, techniek, vloggen/bloggen, noem maar op. Helemaal gratis. De kinderen vinden het fantastisch. Dus als je kinderen graag iets nieuws wilt leren, niet te moeilijk, of kennis wilt laten maken met een leuke ‘tak van sport’?, meld je dan vooral aan als vrijwilliger. Voor de oudere jeugd (15 – 23 jaar) zijn we nu gestart met het project ‘Jongeren aan Zet’. Een moderne vorm van ‘heitje voor karweitje’. Als de buurjongens/meiden klusjes doen voor 55-plussers in de buurt sparen ze punten die ze uiteindelijk kunnen verzilveren voor een mooie beloning. Ja, dat kan een koptelefoon zijn, maar liever iets dat hun CV versterkt zoals een heftruckcertificaat, het meelopen bij de landmacht of luchtmacht. Je ziet het, we zijn op alle fronten bezig.”