Hulp bij energie besparen

01 augustus 2022

Wat kan ik doen om energie te besparen? Hoe regel ik zonnepanelen op het dak van mijn woning? En kan ik daar subsidie voor krijgen? Zomaar een greep vragen waar armoederegisseur Rinske Overvliet en Hanneke Theuws, projectleider energietransitie & klimaatadaptatie bij gemeente Helmond, dagelijks mee te maken krijgen.  

En dat die vragen leven bij bewoners, is niet meer dan logisch, vinden zij. De energiekosten rijzen de pan uit. ‘We merken dat een groot deel van het inkomen van bewoners naar energie gaat. Soms is het zelfs zo dat mensen noodgedwongen de verwarming uit moeten draaien om energiekosten te besparen.’  

Om die ‘energiearmoede’ aan te pakken werkt de gemeente samen met Volksbelang en andere organisaties in de stad. ‘Samen zoeken we naar oplossingen. Zoals het isoleren van woningen, het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp. Daarnaast kunnen bewoners met een lager inkomen gratis energiebesparende voorzieningen én een persoonlijk adviesgesprek met een energiebespaarcoach van het Energiehuis Slim Wonen aanvragen via www.allelichtenopgroen.nl/inwoner.’  

Energietoeslag

Inwoners met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm kunnen een eenmalige energietoeslag krijgen van 800 euro. Heb je geen inkomensverklaring en niet automatisch 800 euro ontvangen? Maar heb je wel een laag inkomen? Dan kan je de energietoeslag zelf aanvragen via www.helmond.nl/energietoeslag. Heb je daar hulp bij nodig? Neem dan contact op met de formulierenbrigade van LEVgroep voor het maken van een afspraak. Zij zijn telefonisch bereikbaar op (0492) 59 89 89. 

Heb je moeite met rondkomen en wil je een gesprek hierover met één van de budgetcoaches? Neem contact op met de gemeente Helmond via zorgpoort@helmond.nl of telefoonnummer 14-0492 (en kies voor optie 2). 

 

Bespaar energiekosten: 10 tips! 

De gas- en energieprijzen rijzen de pan uit. Gelukkig kun je zelf wat doen om de kosten te drukken. En het is nog goed voor het milieu ook. We delen 10 energiebesparende tips. 

 1. Vervang gloei- en halogeenlampen door ledverlichting
  Ledlampen zijn de toekomst. Ze zijn niet alleen véél zuiniger (tot wel 85 procent) dan gloei- en halogeenlampen, maar ze gaan ook nog eens langer mee. 
   
 2. Dicht spleten en kieren met tochtstrips 
  Als het tocht ben je geneigd de verwarming hoger te zetten, maar een meer energiebesparende oplossing is het plaatsen van tochtstrips. De kieren en spleten bij ramen en deuren kun je hiermee gemakkelijk dichten. Zo kan de warmte het huis niet ontsnappen! 
   
 3. Bespaar water met de juiste douchekop 
  Minder water verbruiken betekent een lagere water- én energierekening. Dubbele winst dus! Zorg daarom dat je kort doucht en gebruik een waterbesparende douchekop – gewoon in iedere bouwmarkt en badkamerwinkel te koop.  
   
 4. Zet je verwarming overdag één graad lager 
  Hiermee bespaar je gemiddeld 120 euro per jaar. ’s Nachts kun je de verwarming nog eens drie of vier graden lager zetten. Maar stel ‘m niet in op een lagere temperatuur dan 15 graden, om hoge ‘opwarmkosten’ in de ochtend te voorkomen.  
   
 5. Voorkom onnodig warmteverlies met radiatorfolie 
  Radiatoren stralen niet alleen warmte uit naar de kamer, maar ook naar de muur. Door radiatorfolie achter je radiatoren te plaatsen – even vastplakken met tape of magneetjes – wordt de muur niet meer onnodig verwarmt.  
   
 6. Gebruik energiezuinige apparaten 
  Vervang huishoudelijke apparaten die ouder zijn dan 15 jaar door apparaten met het label A+++. Deze mogen dan duurder zijn dan niet-energiezuinige varianten, maar je verdient dit wel terug in stroomverbruik. 
   
 7. Houd deuren in huis dicht 
  Zo houd je de warmte in de kamer waar jij bent. De kamers waar niemand is, worden zo niet onnodig verwarmd.  
   
 8. Was op de eco-stand 
  In veel gevallen is je kleding op 30 of 40 graden wassen voldoende. Ook bij je vaatwasser kun je de eco-stand gebruiken.  
   
 9. Zet apparaten uit, niet op stand-by 
  Sommige apparaten verbruiken ook energie als ze op stand-by staan. Zet laptops, televisies en andere elektronica daarom helemaal uit. Of gebruik een bespaarstekker, als het apparaat écht niet uit kan.  
   
 10. Bezoek (online) het EnergieHuis Slim Wonen 
  Wil je meer weten over energie besparen? Bezoek dan het EnergieHuis aan de Torenstraat 3 in Helmond. Er worden regelmatig inloopspreekuren gehouden of je kunt met je vragen terecht bij een energiecoach. Zie: www.energiehuisslimwonen.nl.